Bedre livskvalitet gir økt effektivitet på jobben

Både arbeidsgivere og arbeidstakere har interesse av at arbeidsplassen skal være helsefremmende. En helt avgjørende faktor for gode og effektive bedrifter, er at de ansatte holder seg friske og motiverte.


Effektivitet på jobben kalles gjerne produktivitet. Produktivitet er forholdet mellom mengde goder som produseres, og mengden produksjonsfaktorer som er satt til produksjon av godene. Produktivitet økes for eksempel gjennom tydelighet, en trygg arbeidskultur, positive tilbakemeldinger, innføring av ny teknologi og tilrettelegging av godt fysisk arbeidsmiljø.

Hva er livskvalitet?

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er opptatt av livskvaliteten i Norge. De foretar stadig undersøkelser om livskvalitet og helse i tilknytning til arbeid. Livskvalitet kan vurderes som en beskrivelse av ikke-økonomiske komponenter som omfattes av velferd, for eksempel utdanning, helse og sosiale relasjoner. Objektiv livskvalitet kan være for eksempel arbeidsledighet, mens opplevelsen av jobbtrygghet er en subjektiv livskvalitet.

Livskvalitet er et bredt felt, med mange påvirkningsfaktorer. Det handler om å finne og oppleve glede og mening, å føle mestring, engasjement og interesse, å oppleve tilfredshet, trygghet, vitalitet og tilhørighet.

Hvilke fordeler gir høy subjektiv livskvalitet?

Antikke greske filosofer benyttet begrepet «eudaimonia» for å forstå velferd gjennom selvrealisering og utvikling av individets menneskelige potensial. I dette perspektivet la grekerne delvis vekt på følelsene som selvrealiseringen og den personlige veksten typisk medførte, som engasjement og mening, og delvis på det å fungere bra, for eksempel om individet evner å akseptere seg selv og ta uavhengige avgjørelser.

OECD har anbefalt å bruke eudaimonia som perspektiv, men vektlegger at høy livskvalitet handler om et engasjert og meningsfylt liv som også kan være smertefullt og innebære forskjellige slags prøvelser, det er ikke det samme som å gå rundt i en lykkerus.

Legg til rette for at de ansatte nyter ferien

For mange kan det være stressende å ta fri, og dette skyldes ofte at man opplever å komme tilbake på jobb til et uendelig kaos som er vanskelig å rydde opp i. I enkelte bedrifter betyr også det at noen har fri, at andre jobber ekstra hardt, noe som kan tære på samvittigheten til godt samkjørte teams. Men heldigvis er det mye du som teamleder kan gjøre for å sørge for at de ansatte nyter ferien etter beste evne.

  1. Skap en kultur som motiverer til fri
    Her finnes det mange ulike variasjoner, og det er viktig at man setter sammen et program som passer bedriften din. Er det forberedelser til juleferie det er snakk om, kan man for eksempel gi daglige gaver eller gleder til de ansatte som når ekstra mål for dagen, eller vinner konkurranser designet for å fremme effektivitet. En annen mulighet er å gi de ansatte som har nådd et visst mål før endt dag torsdag ta seg fredagen fri! Dette skaper ikke bare motivasjon for uken, men det lager også en god følelse rundt dette med å ta seg fri. 

  2. Vær forberedt på tilbakekomsten
    For mange kan det være slitsomt å komme tilbake til jobb etter mange fine dager med familien. Ved å motivere de ansatte med en hyggelig middag eller noe annet sosialt tidlig etter start, gir du de ansatte en mulighet til å finne tilbake til hverandre og arbeidskulturen de forlot når ferien startet. 

  3. Sett klare mål for året
    Allerede før de ansatte reiser hjem for ferien er det lurt å informere om hva som skal gjøres, og hva som forventes av hver enkelt, etter at ferien tar slutt. Dette kan gjøres ved å gi hver enkelt en plan for første uken, eller sammen med de ansatte lage et opplegg som alle er fornøyd med. Når alle vet hva de kan forvente, kan det bli litt enklere å akseptere!.


Vi kan hjelpe deg med å arrangere firmafest, kick-off, konferanser og andre spennende events for dine ansatte hele året! Ta kontakt med oss idag for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg.